Árnyékolástechnikai kisokos: fókuszban a redőnyök és a zsaluziák

Árnyékolástechnikai kisokos: fókuszban a redőnyök és a zsaluziák

Dátum: 2023. 12. 13. Szerző: Maxdanor Címkék: / / /

A redőny és a zsaluzia, bár mindkettő árnyékolástechnikai eszköz, sok szempontból különböznek egymástól. Az alábbiakban ezt a két eszközt vesszük górcső alá.

Amikor a megfelelő árnyékolástechnikai eszközt keressük, bizony könnyű elveszni a kínálatban. Redőny, zsaluzia, napellenző is rendelkezésünkre áll, a számtalan belső árnyékolókról nem is beszélve. De mi alapján válasszunk? Egyáltalán milyen különbségek vannak az egyes típusok között?

Az alábbiakban a két legnépszerűbb külső árnyékolót, a redőnyt és a zsaluziát mutatjuk be részletesebben.

Redőny: régi típus, modern köntösben

ÁrnyékolástechnikaA redőny nem újkeletű találmány, bár az utóbbi évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül. Régebben fából készült redőnyt használtak, ma már műanyagból és alumíniumból készítik.

A redőny népszerűségének titka a jó hőszigetelés és a teljes fényzárási képesség. Leengedett állapotban szinte teljes sötétséget varázsolhatunk vele a szobába, ami sokaknak fontos a pihenéshez.

A redőny másik legnagyobb előnye a kiváló hőszigetelés, ami kényelmi és anyagi szempontból is fontos. Télen hatékonyan bent tarthatjuk vele a meleget, nyáron pedig a kellemes hűvös megtartásában jeleskedik. Ha az árnyékolót okosan, odafigyelve alkalmazzuk, télen a fűtésen, nyáron pedig a klíma használatán spórolhatunk. Nem szabad megfeledkezni még a zajvédelmi hatásról sem, amiben a redőny szintén az élen jár.

Zsaluzia: egy korszerű árnyékoló, a fényszabályozás mestere

A zsaluzia a redőnynél újabb találmány. Tulajdonképpen egy kültéri reluxához hasonlít a legjobban, ugyanúgy lamelllákból áll. A régebbi típusoknak nagy hátránya volt, hogy a lamellák fixek voltak, ám ez napjainkban szerencsére nem így van. A zsaluzia egyik legnagyobb előnyét mára éppen a mozgatható lamellák adják, amiknek köszönhetően ez az árnyékoló szinte a mestere a fényszabályozásnak.

Ugyan teljes sötétségbe nem boríthatjuk vele a szobát, de ezen kívül remekül szabályozhatjuk, hogy több vagy épp kevesebb fényre van szükségünk. Ha a lamellákat vízszintesre állítjuk, akkor még a kilátásnak sem szabunk gátat, ezért is választják sokan teraszhoz, illetve panorámás nyílászárókhoz.

Melyiket érdemes választani?

ÁrnyékolástechnikaA kérdésre nincs egyértelmű válasz, végig kell gondolni a két típus előnyeit és hátrányait, figyelembe véve az árnyékolandó helyiség funkcióját. Ha fontos, hogy akár teljes sötétséget is tudjunk varázsolni, illetve szeretnénk kihasználni a plusz hőszigetelést, akkor a redőny a jobb választás. 

Ha viszont teljes sötétségre nincs szükség, helyette inkább precízen szeretnénk szabályozni a fény mennyiségét, és nem szeretnénk magunkat megfosztani a kilátástól sem, akkor a zsaluzia mellett célszerű dönteni. 

Vezérlési szempontból nincs igazán különbség a kettő között, mindkét típus motorizálható a maximális kényelem érdekében. Ár szempontjából nehéz sorrendet felállítani, hiszen a redőnyökön belül is jelentős a különbség a műanyag redőny árak és az alumínium redőny árak között.

Jó tudni, hogy a zsaluzia érzékenyebb a szélre, ezért az épületek szeles oldalára inkább a redőnyt javasoljuk. Érdemes lehet mindkét típusra árajánlatot kérni, és az előnyök, hátrányok és a költségek együttes figyelembe vételével dönteni.

Az árnyékolástechnika egy összetett terület, amiben megéri tájékozódni, hiszen a kiválasztott termék jelentősen befolyásolja majd az otthon töltött időt. Reméljük, hogy sikerült segítenünk, hogy az Ön otthonához és életviteléhez ideális árnyékolót válassza.

Akár redőnyt, akár zsaluziát szeretne vásárolni, forduljon hozzánk bizalommal! Felmerülő kérdéseit bátran tegye fel munkatársainknak a megadott elérhetőségeink bármelyikén, szívesen segítenek Önnek mindenben!